Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Október 17. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ázsia fegyverkezik

Ázsia fegyverkezik

Nemcsak gazdasági, hanem katonai téren is kezd felzárkózni az ázsiai térség. Persze kis szépséghibája a történetnek, hogy egyelőre inkább vásárolt, mint sajátgyártású fegyverekkel teszik meg mindezt a jelentősebb ázsiai hatalmak, de a tényen nem változtat, hogy az elmúlt évtizedben megduplázódott a katonai költségvetésük. Sőt Kínáé megnégyszereződött.

Egy amerikai tanulmányból kiderül, hogy Kína, India, Japán, Dél-Korea és Tajvan katonai költségvetése összességében elérte a 224 milliárd dollárt tavaly. Idén Ázsia többet költ majd hadseregeire, mint Európa, így szakértők várhatóan folytatódni fog az Egyesült Államok stratégiájának módosítása, és az ázsiai-csendes-óceáni térségre irányuló figyelem fokozódása. Nem véletlen a kitüntetett amerikai figyelem, mert az ázsiai országoknál mindig alacsonyabb a hivatalosan bevallott költekezés, mint amit valójában fejlesztésre költenek. Kínáénál csak az Egyesült Államok katonai költségvetése nagyobb.

A szakértők persze nyugtatnak, miszerint a jelenlegi helyzet nem hasonlítható össze a hidegháborús fegyverkezési versennyel. A kiadások növekedése ugyanis semmi ahhoz képest, amit a Kelet és Nyugat között volt az 1950-es és ’60-as években. Az mindenesetre biztos, hogy a fegyver-gyártóknak továbbra sem kell aggódniuk a gazdasági visszaesés miatt. Indiában, Japánban és Dél-Koreában például nagy teljesítményű harci gépek beszerzése van folyamatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik