Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 19. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: orientpress

Zenélve könnyebben megy a nyelvtanulás is

Zenélve könnyebben megy a nyelvtanulás is

Egyre kevesebb zenei általános iskola működik, a heti egy énekóra pedig kevés ahhoz, hogy a népzenei hagyományokat életben tartsuk. A zenélés sajnos egyre inkább már csak a muzsikus családokban természetes, pedig a zene, számtalan előnye mellett, a nyelvtanulás képességét is fejleszti - hangsúlyozta rádiónkban Lukácsházi Győző tubaművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar nyáron kinevezett igazgatója. Hozzátette: a zenével való barátkozást minél előbb érdemes elkezdeni, de a zeneiskolai tanulást, az általános iskola második osztálya előtt nem ajánlja.

'Az emberi hang a legegyszerűbb, bárki számára elérhető hangszer' - fogalmazott Lukácsházi Győző. 'Az éneklés képessége 99,9 százalékban mindenkiben ott van és fejleszthető. Kodály épp ezért alapított olyan sok kórust közösség- és zenekedvelő emberek számára. A tagok egy héten kétszer találkoztak, beszélgettek, énekeltek, zenei tudásuk és szociális kapcsolataik így egyszerre mélyültek el. Sajnos ma már kimegy a divatból a közös éneklés' - mutat rá a problémára a szakember. A minőségi zeneiskolák száma is visszaesett, az általános tanrendben szerényen meghúzódó heti egy ének óra pedig nem elég a zeneszerzők műveinek megismerésére. Pedig a zenetanulás más tudásterületeket is fejleszt, így a nyelvtanulást is segíti, az aktívan zenélők szebb kiejtéssel és gyorsabban tanulnak idegen nyelveket.

'Összességében nagyon rosszul állunk' - véli Lukácsházi, aki azonban a közszolgálati televízióban nemrégiben rendezett népdalénekes és néptáncos tehetségkutatót jó útnak tartja a népzene népszerűsítésére. 'Sok száz népzenénk van, amit Bartókék gyűjtöttek, melyeknek tartalmuk van és benne a múltunk, ezt a kincset meg kell őrizni' - hangsúlyozta a rádió vendége.

'A diákok közel felében merül fel, hogy valamilyen hangszeren tanulna, ezt az elhatározást támogatni kell' - véli Lukácsházi Győző. A zenével való barátkozást minél előbb érdemes elkezdeni, de a zeneiskolai tanulást, általános iskola második osztálya előtt nem ajánlja a szakember. Jó tanács viszont, ha a gyerek elkezd zenét tanulni, akkor ne követeljünk tőle, mert esetleg megutálja.

A hangszerek közül elsőként az ütős hangszereket, majd a furulyát ajánlja a tubaművész, szerinte elképesztő szintre lehet vele eljutni. A többi fúvóshangszer felső tagozat alatt nem ajánlott, mert az életkorhoz képest túl nagy légzéskapacitást igényel. A vonós hangszer időigényes, és nem könnyen ad sikerélményt, ahogy a zongorát sem erőltetné alsó tagozatban, az akusztikus gitárt viszont ötödik osztálytól nagyon jó választásnak tartja.

A lényeg azonban, hogy élményekben legyen része, és ő maga akarjon tanulni. Ezt elősegíthetjük, ha elvisszük klasszikus darabokra, népdalos gyerekműsorokra, vagy megzenésített verses előadásokra, mint a Kaláka együttes vagy Gryllus Vilmos produkciói.

A frissen kinevezett igazgató fontosnak tartja a klasszikus alapokat akkor is, ha valaki később a könnyűzene, vagy a jazz irányába akar elmenni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.