Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 20. 11:31, csütörtök | Életmód
Forrás: Miklós Melinda

X-Y-Z - a generációs értetlenség válasza

X-Y-Z - a generációs értetlenség válasza

Azt mondja nekem, hogy Tina „like-olta a Balázs selfie-jét”, és néz rám, én meg nem értem... Ki ne hallott volna már hasonló szülői panaszt. De miért is ez az értetlenség? Erre ad választ az X-Y-Z generációs elmélet.

Az elmélet szerint a különböző nemzedékeknek más-más a szerepe az akár egy emberöltőnyi történelemben, és sajátosságaik, a világhoz való viszonyuk ennek megfelelően igen eltérőek lehetnek.

No de mi honnan is tudjuk, hogy melyik történelemformáló csoportba is tartozunk? Nos… Ha igaz ránk, hogy 1965 és 75 között születtünk, akkor nagy eséllyel soroljuk magunkat az X generációba. Azok közé, akik aktív munkavállalóként élték meg a rendszerváltást és a saját bőrükön tapasztalták meg, mennyire más világ is a fogyasztói társadalom. Ha sokkal szívesebben írunk kézzel levelet, telefonálunk, mint emailezünk, akkor jogosan gyanakodunk, hogy az X generáció tagjait szaporítjuk. Ha pedig egy csendes nyaralós estén elővarázsoljuk a társasjátékot, halálra rémítve kamaszunkat, akkor szinte biztosak lehetünk X-generációsságunkban.

Ellenben, ha 1976-1995 között szültettünk, akkor, amikor még nagyjából kuriózum számba ment a televízió, mégis készség szinten használjuk a legkülönfélébb technikai eszközöket, akkor bizony Y generációsok vagyunk. Gyanúnk erősödhet, ha értjük a belföldi nyaraláson hallott tájszavak jó részét, ugyanakkor kamasz ismerőseinek Facebook-oldalán látott posztok szövegét is le tudjuk fordítani. Ha Y-ok vagyunk, munkavállalóként rugalmasan váltunk önmegvalósításuk érdekében, mégis keresettek vagyunk, mert igen hatékony, megújuló, képzett munkaerőnek bizonyulunk. A hagyományos értékek vágyottak számunkra is, de Y generációsként már átlátjuk, hogy mit vagyunk kénytelenek elengedni és nagyvalószínűséggel meg is tesszük, ha ez szükséges boldogulásukhoz.

X-Y-Z avagy a generációs értetlenség válasza

Ha pedig tituláltak már érthetetlennek kamasznak minket, ráadásul 1996-2010 között születtünk, akkor a Z generációba tartozunk. Ez egyre biztosabbá válik, ha észrevesszük, hogy megkapva a legújabb kütyüt, nagyjából fél óra múlva úgy használjuk, mint ahogy az idősebbek felcsapnak egy könyvet. Felnőttes viselkedésünkkel igyekszünk leplezni, hogy tippünk sincs, ha a jövőnkről kérdeznek. Mert látva és hallva a szüleink bizonytalanságát, elérve szinte bármit az interneten, a kelleténél jóval hamarabb átlátjuk a mai világ nehézségeit, változékonyságát, és mivel az idősebbek mintái sokszor nem vállnak be, igyekszünk megtalálni a maguk megoldási módjait.

Ha pedig egyik csoportba valónak sem érezzük magunkat, akkor valószínűleg vagy túl fiatalok vagyunk a generációs problémákon való gondolkodásra, vagy mint minden elmélettel előfordulhat, épp a kivételek vagyunk…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.