Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. November 29. 08:00, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tízezrek tiltakoznak a szigorú szankciók ellen

Tízezrek tiltakoznak a szigorú szankciók ellen

Tízezrek gyűltek össze hétfő délelőtt Damaszkusz központjában.

A Szabaa Bahrat téren, hogy elítéljék azokat a szankciókat, amelyeket az Arab Liga előző nap rendelt el Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. Az Európai Unió a héten újabb súlyos szankciókkal sújtja Szíriát – közölte egy neve elhallgatását kérő európai diplomata.

A tüntetők óriási szíriai zászlókat és Aszad-arcképeket tartottak a magasba, és hazafias dalokat énekeltek. Az Arab Liga vasárnap szigorú szankciókat fogadott el Szíria ellen, hogy rákényszerítse a damaszkuszi vezetést, hagyjon fel a több mint nyolc hónapja tartó kormányellenes lázadás véres elfojtásával.

Ezek az Arab Liga első ilyen mértékű gazdasági büntető intézkedései egyik tagállamával szemben. Damaszkusz még nem reagált hivatalosan a szankciók bejelentésére, de Valíd Moallem külügyminiszter délután sajtóértekezletet tart a szíriai fővárosban.

A kairói határozat előírja egyebek közt a más arab országokban lévő szíriai bankszámlák zárolását, a Szíriában folyó arab beruházások leállítását és a vezető szíriai tisztségviselők beutazásának korlátozását. Leállítják a kereskedést is a szíriai állami vállalatokkal, kivéve azokat az árucikkeket, amelyekre a lakosságnak van szüksége. Felfüggesztik a légi járatokat Szíria és az arab államok között.

Ezek az intézkedések azonnal hatályba léptek, kivéve a légi forgalomra vonatkozót, amelyhez technikai egyeztetésekre van szükség. Az ország ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban hozott szankciókat. A büntető intézkedések vasárnapi bejelentése dacára a felkelés elfojtása aznap is folytatódott Szíriában, 23 ember halálát okozva.

„Gazdasági háború”

A szíriai külügyminiszter szerint az Arab Liga döntése a szankciók bevezetéséről felér egy gazdasági háború kihirdetésével. Valíd Moallem hétfőn beszélt erről egy, a televízióban is közvetített sajtótájékoztatón. Kijelentette, hogy a szankciók nem fogják elérni a céljukat. „Csak a nép fog szenvedni, a rendszer túléli” – mondta. A külügyminiszter bejelentette ugyanakkor, hogy az új szíriai alkotmányból kiveszik azt a passzust, amely „vezető pártként” határozza meg a kormánypárt helyzetét a rendszeren belül.

Újabb szankciók jönnek

Az Európai Unió a héten újabb súlyos szankciókkal sújtja Szíriát, hogy megbüntesse a Bassár el-Aszad rendszere ellen tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakért – közölte hétfőn egy neve elhallgatását kérő európai diplomata.

Az EU külügyminiszterei csütörtökön intézkedéscsomagot fogadnak el, amelyben szerepel a gáz- és olajipari berendezések szíriai exportjának tilalma, a szíriai állampapírokkal való kereskedés megtiltása és olyan számítógépes szoftverek eladásának tilalma, amelyekkel ellenőrizni lehet az internetet és a telefonszolgáltatásokat. Az európai kormányoknak megtiltják, hogy engedményes – a szokásos piacinál alacsonyabb kamatú és hosszabb türelmi időszakú – kölcsönöket nyújtsanak Szíriának.

A külügyminiszteri ülésen befagyasztják újabb tizenkét személynek és tizenegy intézménynek az EU-s bankokban lévő pénzeit, s felveszik őket a beutazási tilalommal sújtottak listájára. Az EU eddig hét alkalommal fogadott el Szíriát sújtó intézkedéseket, s jelenleg 74 személy neve szerepel a tilalmi listán, fegyverembargó van érvényben, és az EU-országok nem importálhatnak Szíriából nyersolajat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése