Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 06. 13:19, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Tíz szamár már biztosan indul a rádpusztai Csacsigaloppon

Tíz szamár már biztosan indul a rádpusztai Csacsigaloppon

Sok külföldi turistát is vonzó látványossággá nőtte ki magát a csacsik versenye, amelyet az idén negyedik alkalommal rendeznek meg a Somogy megyei Rádpusztán május 19-én, a Nemzeti Vágta balatoni előfutamának másnapján.

Antal Bernadett szervező az MTI-nek elmondta: már több német és osztrák turistacsoport is bejelentkezett a Balatonlellétől öt kilométerre fekvő lovasközpont rendezvényére, hogy megnézze a csacsigaloppot.
Az idei versenyen tíz csacsi már biztosan indul, köztük a nyolcéves rádpusztai Sanyi, az eddigi háromszoros nyertes, de a verseny szervezői még várják a további jelentkezőket az ország minden részéből.
Antal Bernadett tájékoztatása szerint a látogatók nemcsak a csacsigalopp résztvevőiért szurkolhatnak, hanem számos érdekességet is megtudhatnak a szamarakról. Szó esik majd arról is, hogy a családi gazdaságokban milyen munkákra fogható be a szamár, és arról is, hogy mielőtt lovagolni tanulnának a gyerekek, ehhez sokszor jó előgyakorlatot jelent a szamaragolás a kisebb testű, nyugodt hátason, azaz hobbiállatként is ajánlják a tartását.
A csacsigalopp része a Nemzeti Vágta balatoni előfutamának, amelyre eddig 12 település jelentkezett, közülük hárman vehetnek részt szeptemberben a fővárosi döntőn.
A kétnapos rendezvényen a lovasok és a szamarak versengése mellett bemutatkoznak a versenyben résztvevő települések, és színes kísérőprogramok is szórakoztatják majd a vendégeket.
Az Onogur Hagyományőrző Egyesület jóvoltából megelevenedik a Honfoglalás kora, az érdeklődők elleshetik a szövés, a fonás, a bőrözés és a fafaragás mesterfogásait. Lesz továbbá közelharcifegyver-bemutató, íjászat, kézművesvásár és tradicionális lovasbemutató is.
A gyerekeket különböző programokkal várják a szervezők, akik a korábbi évek tapasztalata alapján mintegy 3-4 ezer látogatóra számítanak.

Címkék: színes, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során