Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Augusztus 05. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Szeptemberre halasztották az ítélethirdetést a szlovák újságíró-gyilkosság ügyében

Szeptemberre halasztották az ítélethirdetést a szlovák újságíró-gyilkosság ügyében

Az eredetileg tervezettnél csaknem egy hónappal későbbre, szeptember 3-ra halasztotta a bazini székhelyű különleges bíróság az ítélethozatalt

a két és fél évvel ezelőtti szlovák újságíró-gyilkosság perének még ítéletre váró vádlottjai esetében - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a testület szóvivőjére hivatkozva kedden.

A Szlovákiában nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó gyilkossági ügy fő tárgyalása idén januárban kezdődött, és a múlt hét pénteken hangzottak el a még ítélethozatalra váró vádlottak záróbeszédjei. A záróbeszédek elhangzása után a bíróság augusztus 5-re ígérte az ítélethozatalt.

A különleges bíróság szenátusának elnöknője, Ruzena Sabová arra hivatkozva halasztotta szeptemberre az ítélethozatalt, hogy a szenátusnak több időre van szüksége ahhoz, hogy folytatni tudja az ítélethozatalt megelőző egyeztetést.

A bűnvádi perben még három vádlott vár ítélethozatalra, a kettős gyilkosság elkövetésében a vádirat szerint segédkező Sz. Tamás, a bűncselekmény megrendelésében állítólag közvetítő Zs. Alena, valamint a gyilkosság megrendelésével vádolt K. Marián nagyvállalkozó. Ők pénteki záróbeszédjeikben mindhárman egyöntetűen tagadták bűnösségüket. Az ügyész a vádlottakra 25 évig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte.

Az ügyben, Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője meggyilkolásáért, valamint egy korábban elkövetett gyilkosságért már áprilisban 23 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték a tettét bevalló Miroslav Marcekot. Tavaly decemberben már ugyancsak jogerős ítélet született a gyilkossági ügy egy másik szereplőjével, a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben, akit különálló perben, vádalku keretében ítéltek 15 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre, amiért ő fizette ki a gyilkoságért járó összeget Marceknak.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, s heteken belül korábban nem látott méretű tüntetéssorozat követte, amely belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához - köztük Robert Fico kormányfő lemondásához - és a kabinet széles körű átalakításához vezettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése