Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Március 05. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Romániában is véget érnek szerdától a járványügyi korlátozások

Romániában is véget érnek szerdától a járványügyi korlátozások

Romániában már nem hosszabbítják meg a koronavírus miatt elrendelt, 2020 májusa óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, így jövő szerdától kezdődően véget érnek az erre alapozott járványügyi korlátozások

- jelentette be pénteken Klaus Iohannis államfő.

A járványügyi illetékesekkel folytatott tanácskozást követően Iohannis megállapította: a járvány ötödik hullámának végéhez közeledik az ország, ezért eljött az ideje, hogy ezt a jelentős következményekkel járó döntést meghozzák.

Felidézte: a járvány kezdete óta eltelt két év rengeteg áldozatot követelt az egész társadalomtól: hatalmas nyomás nehezedett az egészségügyi rendszerre, be kellett zárni az iskolákat, az emberi kapcsolatok és a gazdaság is megsínylette a zárlatot, 63 ezer román állampolgár pedig elvesztette a küzdelmet a betegséggel, pótolhatatlan űrt hagyva maga után.

Az elnök köszönetet mondott a "frontvonalban küzdő" egészségügyi alkalmazottaknak, az óvintézkedéseket betartó fegyelmezett állampolgároknak és a járvány megfékezésén dolgozó hatóságoknak az eddigi erőfeszítéseikért. Úgy értékelte: a világjárvány értékes tanulságokkal is szolgált, ezek közül a szolidaritás leckéjét nevezte a legfontosabbnak, azt, hogy Románia is segített, amikor tudott és rajta is segítettek európai szövetségesei, amikor komoly bajba került.

"Arra is megtanított, hogy becsüljük meg egészségünket, és a szeretteinkét, megtanított a védekezésre, a megelőzésre, megtanított felelős döntéseket hozni és betartani ezeket. Az eltelt két év bebizonyította, hogy meg kell tanulnunk együtt élni a járvánnyal, és kihasználni lehetőségeinket, megóvni közösségünket" - sorolta a román államfő.

Iohannis ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az elővigyázatosságra továbbra is szükség van, a védekezést, az immunizálást folytatni kell, az ezzel kapcsolatos ajánlásokat a következő napokban ismerteti majd az egészségügyi tárca.

Romániában március 8-án éjfélkor ér véget a veszélyhelyzet. Ezt 2020. május 18-án hirdette ki először a román kormány, azóta 30 naponként meghosszabbította. Az államfő által 2020 márciusában elrendelt, két hónapig (2020. május 14-ig) hatályos rendkívüli állapothoz hasonlóan a veszélyhelyzet is arra teremtett jogalapot, hogy a hatóságok a járvány féken tartása érdekében az állampolgárok alapvető szabadságjogait korlátozó intézkedéseket vezessenek be, illetve ezek esetleges megsértését büntessék.

A veszélyhelyzet egyebek mellett lehetővé tette, hogy a kormány vesztegzárat rendeljen el bizonyos térségekben, korlátozza a kijárást és gyülekezést, kötelezővé tegye a maszk viselését nyilvános helyeken, betiltsa a tömegrendezvényeket, korlátozza az üzletek nyitvatartását és korlátozza az országba történő beutazást.

Szerdától valamennyi felsorolt korlátozás - a maszkviselési kötelezettség is - hatálya megszűnik. Ha nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, a hatóságok legfeljebb ajánlásként javasolhatják egyes óvintézkedések további alkalmazását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése