Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 27. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejt segítségével kezelnék a bipoláris zavart

Őssejt segítségével kezelnék a bipoláris zavart

A bipoláris zavar kapcsán sok megválaszolatlan kérdés van, többek között, hogy mi is okozza a betegséget valójában és miért olyan nehéz rá megfelelő kezelést találni.

Most azonban a kutatók nagy lépést tettek előre annak érdekében, hogy megfejtsék a betegség komplex titkait - adta hírül a Fox News.

A Michigan Orvostudományi Egyetem szakemberei bipoláris zavarral küzdőktől vett hámsejteket alakítottak át olyan neuronokká, amelyek utánozni tudták az agyukban található idegsejtek működését. Ezt követően azt összehasonlították egészséges emberektől vett idegi őssejtek mechanizmusával, illetve megnézték, hogy a bipoláris zavarral küzdők agyában lévő neuronok hogyan reagálnak a gyógyszeres kezelésre.

Dr. Melvin McInnis, a tanulmány szerzője elmondta, hogyha meg tudnák érteni ezeknek az idegsejteknek a működésével kapcsolatos alapvető biológiai problémákat, jobban belelátnának a betegség hátterébe és ezzel egyénre szabott kezeléseket tudnának kidolgozni.

A bipoláris zavar vagy más néven mániás depresszió során a páciens olyan szélsőséges hangulatváltozásokon megy át, ami a túlzott energiától a mély depresszióig számos állapotot felölel. Kezelése a legtöbb esetben lítiummal történik.

Az őssejt gének expressziója során rendkívül speciális különbségeket véltek felfedezni a betegséggel küzdők agysejtjeiben. A bipoláris zavarral küzdőknél magasabb a membrán receptorok termelődése összehasonlítva egészséges társaikkal. Ez azt sugallja, hogy az agy korai fejlődése során jelentkező genetikai különbségekben kell keresni a betegség kialakulásának eredetét.

Mindemellett a mániás depresszióval küzdők és egészségesek idegsejtjei másképpen reagáltak a lítiumra. Bár a vizsgált őssejtek nem normalizálódtak teljesen, de a betegséggel küzdőknél nyugtató hatással volt a gyógyszer a sejtekre.

A tanulmány szerint őssejtek vizsgálatának segítségével a pszichiáterek egyénre szabott kezelési módszereket dolgozhatnának ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.