Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem ússzák meg – medencébe küldik az alsósokat

Nem ússzák meg – medencébe küldik az alsósokat

Kötelező lesz az úszásoktatás az általános iskolák alsó tagozatában – döntött a kormány, mondván, a felnőtt társadalomnak csak kis része rendelkezik vízbiztos tudással, így kevesen is tudják azt továbbadni. Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) főtitkára szerint szakmailag a fiatalabb, 6-7 évesek oktatása a leghatékonyabb, és a szövetség pedig a kormányzattal együtt keres megoldást a keleti régiókban tapasztalható 'krónikus uszodahiányra'.

A mindennapos testnevelés bevezetésével sok iskola önként vállalta az úszásoktatást is. A szakértő elmondása szerint ez segíti a sport lényegét, hiszen az úszásoktatásban fontos, hogy korán kezdjék. Nem túl biztatóak az adatok: “Nagyon nagy szükség van arra, hogy minél hamarabb megtanuljunk úszni, mert a tizenéveseknek kb. 35-40 százaléka tud csak úszni. Az arány még rosszabb, ha a nyílt vizet nézzük, ahol még több dolgot kell tudnia az embernek” – fejti ki a szakértő. A felnőttek közül még kevesebben, mindösszesen 15 százaléknyian rendelkeznek biztos úszástudással. “Minél többen tanulnának meg most a fiatalok úszni, annál nagyobb lenne utánpótlás a felnőtt generációnak” – magyarázza a főtitkár. A szövetség azt támogatná, ha 1-2. osztályban indulna az oktatás, mert így használhatnák ki a valódi előnyeit a programnak: 10 éves korra már vízbiztonsággal és biztos úszástudással rendelkeznének a gyerekek.

Az oktatás a siklással kezdődik, háton és hason, amíg el nem jutnak a pillangóúszásig. A biztos tudás elsajátítása nagyban függ attól, hogy heti hány alkalommal vesz részt a gyerek az oktatáson. “Ha heti 2-3 óra van, akkor fél év alatt meg lehet tanulni. Amerikában sok helyen testnevelés óra címén csak úszni tanulnak, így három hónap alatt meg is van a tudás” – mutat rá Szabó Tünde. A vélekedésekkel ellentétben az úszás annyira nem is olcsó sport: a vízfelületet is meg kell fizetni, ezért ha valakinek nincs rá kerete, akkor nem tudja elvinni a gyereket.' A Szövetségnél most elindultak olyan programok, amik a kormányzati programot segíti: támogatjuk anyagilag, hogy ki tudják fizetni a pályadíjakat, belépőjegyeket.” Komoly tömegekkel fog tehát nőni az uszodákat látogatók száma, ami a Szabó szerint nem fogja befolyásolni sportolóink felkészülését, hiszen más időszakokban lesznek használatban a medencék. Így egymás előnyére lesznek kihasználtabbak az uszodák, hiszen idővel a szövetség is utánpótlás bázist építhet a tehetséges gyerekekből.

A program megvalósításának infrastrukturális hátterének felméréséhez egy a szövetség által készített térkép szolgáltatja az alapot. Ez mutatja, hogy az ország mely részein vannak oktatásra alkalmas uszodák; hiányosságok leginkább a keleti országrészekben vannak. “A cél az, hogy minden gyerek lehetőséget kapjon erre. Most 30 uszoda építését tervezi első körben a kormány, főként olyan területeken, ahol eddig csak kevés nyílt az úszás gyakorlására” – avat be a tervekbe a főtitkár. Jelenleg 297 úszásoktatásra alkalmas uszoda van Magyarországon. Az oktatásra az egyszerűbb, 80 centiméter mély tanmedence is megfelelő, amelyben a gyerekek biztonságérzete megfelelően kialakulhat.

A helyszínek mellett nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás színvonalára is. “Sok területen kóklerek tanítanak úszni, akik elsődlegesen csak az anyagi megélhetésre mennek rá; minél tovább tanítják a gyereket, annál tovább fizeti a szülő a tandíjat. Ez meg fog változni, mert MÚSZ egyik szakembere is ott áll majd a medence szélén.” – véli Szabó Tünde. A profi úszásoktatást egyrészt a MÚSZ tagegyesületeinek oktatóival, másrészt testnevelők átképzésével garantálná a szövetség, program eredménye pedig néhány éven belül kézzel fogható lesz, mert a gyerekek “egészségesebbek lesznek, vízbiztonságot kapnak, így a szülő nyugalommal engedheti el nyaranta őket a vízparton.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben