Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 29. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem emelkednek a viteldíjak a helyközi közösségi közlekedésben

Nem emelkednek a viteldíjak a helyközi közösségi közlekedésben

A vasúti közlekedés színvonalának emeléséhez nem elegendő a pályák korszerűsítése és a szervezeti átalakítás, emellett a korlátozott anyagi lehetőségek ellenére szükség van új járművekre is – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a nemzeti fejlesztési miniszter. Az új motorvonatoknak szimbolikus jelentőségük is van, hiszen az „átadásuk a visszaigazolása annak, hogy amit eltervezünk, azt képesek vagyunk megvalósítani” – mondta Németh Lászlóné.

A mostani megrendelésekkel együtt 2015 őszéig már száztizenkét korszerű, új motorvonat gurul majd a magyar síneken. Egyébként jövőre nem emelkednek a viteldíjak a helyközi közösségi közlekedésben, mert – a tárcavezető szerint – a kormány célja, hogy a rezsidíjakhoz hasonlóan a közszolgáltatásokat is megfizethetővé tegye a teljes lakosság számára. A miniszter ismertette, hogy más uniós tagállamokkal ellentétben hazánkban a kormány nem tervezi az e-útdíj kiterjesztését a személygépkocsikra.

A vasúti közlekedés színvonalának emeléséhez nem elegendő a pályák korszerűsítése és a szervezeti átalakítás, a korlátozott anyagi lehetőségek ellenére szükség van új járművek beszerzésére is – mondta Németh Lászlóné. Uniós pénz ebben a ciklusban jut erre a célra, a későbbiekben viszont segítség lenne, ha a MÁV adóssághelyzete kedvezőbben alakulna.

A vasúttársaság mellett az utasoknak is új korszak kezdődött, hiszen a Flirt motorvonatok forgalomba helyezésével és a vasúti pálya felújításával kényelmesebben és gyorsabban jutnak el céljukhoz. A járműbeszerzés része a Szombathely–Szentgotthárd vonal felújításának: az ötvenmilliárd forint költségvetésű uniós projekt előkészítése szinte rekordgyorsasággal történt. Az új motorvonatnak a tetszetős külső és a kényelmes utastér mellett szimbolikus jelentősége is van: visszaigazolása annak, hogy amit eltervezünk, azt képesek vagyunk megvalósítani - mondta a miniszter.

Ami biztos, hogy 2015 őszéig a mostani megrendelésekkel együtt száztizenkét ilyen korszerű motorvonatot közlekedtetnek majd a magyar vasúttársaságok. Emellett a minisztérium döntést hozott, hogy minden lehetséges forrást felhasználunk e célra. Úgy gondolom, nem elegendő a pályák korszerűsítése és a szervezeti átalakítás, a vasút megújításához szükség van erre is.

Azt egyelőre nehéz meghatározni, hogy ezen a száz motorvonaton felül milyen ütemben tudunk haladni. Ez elsősorban pénz kérdése, de a szándékunk szerint megyünk tovább ezen az úton. A mostani uniós költségvetési időszakban, ha például egy építési projekt túl kockázatosnak mutatkozik, akkor azt a pénzt átcsoportosítják járműbeszerzésre. Ez is egy lehetőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során