Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már csecsemőkorban kimutatható az Alzheimerre való hajlam

Már csecsemőkorban kimutatható az Alzheimerre való hajlam

Az Alzheimer-kor az agy működésének romlásával jár, s legtöbbször időseknél fordul elő, ugyanakkor már fiatalabb korban is jelentkezhet. Egy új tanulmány szerint ráadásul a betegség tünetei, az agyban lévő azon strukturális eltérések, amelyek az Alzheimer-korra genetikai hajlamúaknál jelentkeznek, már akár hat hónapos korban is felfedezhetőek - írja az examiner.com.

A mostani tanulmány keretében több egyetem kutatói végeztek vizsgálatot 162, 2 és 25 hónapos korú csecsemő bevonásával. Az elvégzett DNS-teszt kimutatta, hogy közülük 60-an hordozták az E4 nevű génvariánst, amiről már korábban megállapították, hogy növeli az időskori Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) eredményeként megállapították, hogy az E4 nevű génvariánst hordozó csecsemők agyának középső és hátsó részén a normálisnál kisebb növekedést tapasztaltak. Ezek mind azok a területek voltak, ahol az Alzheimer-kór során is elváltozásokat tapasztalnak.

A szakemberek ugyanakkor leszögezik, hogy az említett génvariánssal születetteknél nem feltétlenül alakul ki a betegség, mindazonáltal az eredmények segítenek a kutatóknak megérteni az E4 nevű gén és az ALzheimer-kór közötti összefüggéseket. Azt, hogy ez a génváltozat hogyan növeli az agyi betegség kockázatát, egyelőre még nem tudják, de vélhetően más gének és környezeti hatások is közrejátszanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során