Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Kutatói program indul a mesterséges megtermékenyítések sikeréért

Kutatói program indul a mesterséges megtermékenyítések sikeréért

A mesterséges megtermékenyítések nagyobb sikeréért indít kétéves közös kutatói programot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Kaposvári Egyetem.

Bódis József orvosprofesszor, a PTE rektora pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a több mint 755 millió forintos, uniós támogatásból finanszírozott projekt keretében szakemberek a fejlődő embriók anyagcseréjének közvetlen környezetét biztosító tápoldat vizsgálatával derítik ki, melyik embriót érdemes beültetni. Mivel nem magát az embriót vizsgálják, megelőzik annak sérülését.
A PTE-nek a témával kapcsolatos, az MTI-hez eljuttatott sajtóanyaga szerint a két intézmény együttműködése az egészséges embriókra jellemző úgynevezett immunológiai biomarkerek azonosítása mellett kiterjed a megtermékenyítést, a beágyazódást, az embrionális fejlődést kísérő fehérjék, peptidek leírására, azok utólagos és mennyiségi változásainak megismerése.
Hozzátették, olyan fehérjéket és biomolekulákat is szeretnének kimutatni, amelyek alapvetően befolyásolják a megtermékenyített petesejt beágyazódását és az egészséges, méhen belüli embrionális fejlődés elindulását.
A PTE utalt rá: Magyarországon és a fejlett világban is negatív demográfiai változások figyelhetők meg, melyek társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt "időzített bombát" jelentenek. Úgy vélték, a helyzet komoly feladat elé állítja a döntéshozókat és a reprodukció valamennyi területének szakembereit is.
Bódis József az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon évente 5 ezer mesterséges megtermékenyítéssel, beültetéssel járó beavatkozást végeznek, ebből 1200-1500 jár gyermekáldással. A két felsőoktatási intézmény együttműködése elősegítheti a jelenlegi arány javítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;