Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Szeptember 22. 13:19, csütörtök | PR

K&H: mennyibe kerül a mozi? Mi lesz a zsebpénzzel? a gyerekek élete is drágább lett

K&H: mennyibe kerül a mozi? Mi lesz a zsebpénzzel? a gyerekek élete is drágább lett

Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg.

A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.

Folytatódik az infláció emelkedése Magyarországon, augusztusban a júliusi 13,7 százalékról 15,6 százalékra gyorsult az árindex. Az áremelkedésben főszerepet játszanak az egyre magasabbra kapaszkodó élelmiszerárak, amelyeknél a hivatalos adatok szerint augusztusban majdnem 31 százalékot meghaladó volt az éves drágulás, szemben például a júliusi 27 százalékos, valamint tavaly augusztusi 3,7 százalékos emelkedéssel.

Ez az iskolás gyerekeket nevelő szülőkre komoly terhet ró, mivel a gyermekekhez köthető kiadásoknál számítani lehet arra, hogy az élelmiszerek rendkívüli drágulása miatt a szakmai szövetségek szerint az iskolai menzákon is emelkednek az árak. Elképzelhető, hogy a különórákért, sportolásért is többet kell majd fizetni, mivel itt is emelkedhetnek például a rezsiköltségek, amelyek közvetve a szülőknél is megjelenhetnek.

mi lesz a zsebpénzzel?

A fiatalok mindennapos kiadásai is növekednek. Például egy zsebpénzből fizetett diákoknak szóló mozijegy az egyik legnagyobb hálózatban 2021 szeptemberében még 1500 forintba, míg idén 1650 forintba kerül. Ez pedig 10 százalékos éves áremelkedésnek felel meg.

A mozijegy csak egy példa a sok közül, ezért azokban a családokban, ahol ez belefér a költségvetésbe érdemes azzal számolni, hogy a korábbinál nagyobb zsebpénzt biztosítsanak a gyermekeknek.

A jelentős áremelkedés ugyanakkor lehetőséget adhat a takarékoskodásra is. Ösztönözni kell a gyerekeket arra, hogy csak a szükséges kiadásokra költsenek, ne pazaroljanak. Amennyiben lehetőség van arra, hogy a szülő jutalmazza a spórolást például úgy, hogy a hó végén a zsebpénzből megmaradt összeget kiegészíti, esetleg megduplázza. Ezzel a megoldással a gyerek is érezni fogja, hogy érdemes odafigyelni a kiadásokra.

Ilyen és ehhez hasonló tanácsokat, javaslatokat mutat be az évtizedes múltra visszatekintő K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőjéhez készített oktatási anyag. A diákok ezen keresztül érdekes feladatok megoldásával megismerhetik, hogyan lehet tudatosan kezelni a pénzügyeket, ezen belül hogyan tudnak minél többet spórolni, tudatosan költeni. Sőt, tudásukat az ebben a tanévben is megrendezésre kerülő, októberben induló országos vetélkedőn össze is mérhetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat