Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 10. 14:01, kedd | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti - fotó: facebook.com/pagina.DavidSass

Karanténba vonult az EP elnöke

Karanténba vonult az EP elnöke

Önként 14 napos karanténba vonult az Európai Parlament (EP) elnöke - ezt maga David Sassoli jelentette be az EP honlapján közzétett nyilatkozatában kedden.

Sassoli az új koronavírus járványának terjedése kapcsán hozott legfrissebb olaszországi, valamint az Európai Parlament hétfőn meghozott intézkedéseire hivatkozva függesztette fel munkájának azon részét, amelyhez személyes jelenléte szükséges.

Arra emlékeztetett, hogy járvány terjedése miatt az olasz kormány az egész országra kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, és szerinte ezeknek minden olasz képviselőre hatással kell lenniük.

"Mivel az elmúlt hétvégén Olaszországban tartózkodtam, úgy döntöttem, hogy óvintézkedésként, követve az előírásokat, elnöki tisztségemet brüsszeli otthonomból gyakorlom a következő 14 napban. A COVID-19 betegség mindenkit felelős viselkedésre és óvatosságra kötelez" - fogalmazott Sassoli.

Aláhúzta, hogy az uniós parlament a szigorú intézkedések ellenére folytatja törvényhozási és költségvetési munkáját, valamint belső szervezeti működését. Mindez lehetővé teszi azt is, hogy a parlament megfelelő intézkedésekről szavazhasson a koronavírus-járvány kezelésének következő lépéseiről.

Az EP elnöke a múlt héten úgy döntött, hogy az uniós parlament orvosi szolgálatának jelentése alapján az e heti plenáris ülést nem Strasbourgban, hanem Brüsszelben tartják meg. Sassoli hétfőn azt jelentette be, hogy a koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, és azon kizárólag a legfontosabb ügyeket, a koronavírus-járványt, a görög-török határon kialakult migrációs helyzetet, illetve a következő többéves költségvetési keret kérdését vitatják meg. A szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Belgiumban eddig 239-en fertőződtek meg a koronavírustól, amely Kínából indult ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.