Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2024. Április 05. 09:34, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Jelentős fordulat az ipari termelésben, 13 hónap után éves alapon is nőtt az ágazat teljesítménye

Jelentős fordulat az ipari termelésben, 13 hónap után éves alapon is nőtt az ágazat teljesítménye

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 februárjában az előző év azonos időszakához képest 13 hónap után újra nőtt az ipari termelés volumene, a növekedés mértéke 1,8 százalékot tett ki.

A teljesítmény bővülése az előző hónaphoz képest még magasabb volt, januárhoz képest 3,5 százalékkal emelkedett az ágazat teljesítménye - emelte ki a KSH első becslése után pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), idézve Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt.

A rendkívül pozitív eredményekhez a feldolgozói alágak többsége hozzájárult, különös tekintettel a járműgyártásra, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártására - tették hozzá. A javuló belső kereslet mellett az ipari teljesítmény alakulását kedvezően befolyásolta az export volumenének kismértékű növekedése is. A közlemény szerint mindezen túlmutatóan a termelési kondíciók pozitív változását a Vörös-tengeri szállítási útvonalak januári akadályoztatását követően, a hosszabb útvonalon helyreálló beszállítói láncok is támogatták.

Hangsúlyozták, hogy a kormány 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés mértékét, amely érdekében elengedhetetlen az ipar teljesítményének további bővítése. Ezt a kormány többek közt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, a Széchenyi Kártya Programmal, valamint az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programmal segíti. Az ipari termelés volumenének növekedéshez emellett az otthonfelújítási program is érdemben fog hozzájárulni - közölte az NGM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti