Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 23. 07:40, kedd | Belföld
Forrás: mti

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis az ukrán-magyar határ közelében

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis az ukrán-magyar határ közelében

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki az ukrán állategészségügyi hatóság a Beregszászi járásban egy kilőtt vaddisznóból, az állatot Rafajnaújfalu közelében a magyar határtól alig több mint 8 kilométerre ejtették el

- olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) honlapján hétfőn megjelent közleményben.

Az afrikai sertéspestist - ami a vaddisznók és a házi sertések vírusos betegsége, emberre nem veszélyes - Magyarországon eddig nem mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. A szomszédos országok közül Ukrajnában fordul elő, illetve 2017-ben és 2018-ban, Romániában négy háztáji sertésállományban állapították meg a betegséget.

Magyarországra a vírus a vaddisznóállományon keresztül, illegális sertésszállítással, vagy a fertőzött állatokból nyert hússal, húskészítménnyel juthat be. Éppen ezért Ukrajna területéről húst, húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni.

A Nébih 2017 decemberében már kimutatta a vírust egy, a záhonyi határállomáson elkobzott, sertés eredetű húsmintából.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegség terjedését a vaddisznóállományban az állategészségügyi és a vadászati szervek összehangolt munkájára van szükség. Az ukrán határ menti, legmagasabb kockázatnak kitett vadászterületeken elrendelték a megelőzést és a korai felderítést célzó intézkedéseket, így a vaddisznóállomány csökkentését, az elhullott vaddisznók maradványainak szervezett keresését és laboratóriumi vizsgálatát, valamint valamennyi, vadászaton kilőtt vaddisznó laboratóriumi vizsgálatát a vadhús felhasználását megelőzően - olvasható a hivatal honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.