Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyorsan dönt majd a Kúria az illetékesről

Gyorsan dönt majd a Kúria az illetékesről

A büntetőeljárási törvény rendelkezik arról, hogy a bíróságok közötti illetékességi vitában kinek kell kijelölnie az eljáró bíróságot – mondta a Magyar Hírlapnak Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője azt követően, hogy a Törvényszék jelezte: az ügyáthelyezés alkotmánybírósági eltörlése miatt a vidéki törvényszékek által számukra visszaküldött ügyeket nem nekik kell letárgyalniuk.

A törvényszék szerint ugyanis az ügy áttételére illetékességi okokból csak a tárgyalás megkezdése előtt van lehetőség, ezután, a vádirat ismertetését követően ez csak kizárólagos illetékesség esetén lehetséges. Márpedig ez a most visszaküldött ügyeknél nem áll fenn. Az Fővárosi Törvényszék szerint tehát az érintett pereket azokon a bíróságokon kell lefolytatni, ahol elkezdték őket.

Jelen esetben úgynevezett „negatív illetékességi összeütközésről” van szó, tehát egyik bíróság sem ismeri el illetékességét az adott ügyben – összegezte a szóvivő. A törvény szerint pedig a Kúria határoz, ha a hatásköri összeütközés a különböző ítélőtáblákhoz tartozó törvényszékek között áll fenn, ami a Szolnokon kezdett Sukoró-ügy és a Kecskeméten tárgyalt Hagyó-per esetében is igaz. Emlékeztetett, az Fővárosi Törvényszék még nem állapította meg illetékessége hiányát, de ezt fogja tenni. Ennek időpontjáról a szóvivő azonban egyelőre nem nyilatkozott.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese megerősítette, a vonatkozó jogszabály alapján az ügyészi indítvány beszerzése után a különböző ítélőtáblákhoz tartozó törvényszékek és járásbírósá­gok közötti illetékességi vitában nekik kell kijelölniük az eljáró, illetékes bíróságot. Határidőt a törvény ugyan nem szab, de a Kúria nyilvánvalóan haladéktalanul határoz annak érdekében, hogy ne akassza meg az adott büntetőeljárásokat – vetítette előre Kónya István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.