Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 07. 12:43, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Emberölés miatt ítélték el egy család öt tagját Zalaegerszegen

Emberölés miatt ítélték el egy család öt tagját Zalaegerszegen

Egyenként 12 és 18 év közötti szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a Zalaegerszegi Törvényszék azt az öt, egymással családi, rokoni kapcsolatban lévő embert, aki 2011-ben Bánokszentgyörgyön halálra verte és rugdosta régi haragosát.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés elsőrendű vádlottja egy akkor még általános iskolás, most 17 éves fiú, aki apjával és két náluk lakó rokonával együtt, az anyja hangos biztatásától kísérve a nyílt utcán kitartóan bántalmazta a 48 éves férfit. Áldozatuk a rámért ütések és rúgások miatt a helyszínen belehalt sérüléseibe.
A négy embert társtettesként elkövetett emberölésben találták bűnösnek, az asszonyt bűnsegédként ítélték el, nem jogerősen 12 és 18 év közötti szabadságvesztést kaptak.
Az indoklásban a bíró felidézte: 2011. november 3-án bánokszentgyörgyi otthonukban italozott az öt ember, de miután elfogyott az alkohol, a fiatalkorú vádlott és az egyik felnőtt rokona az italboltból hoztak utánpótlást a vendéglátóhely elöl elkötött kerékpárral.
Az italboltban fogyasztott alkoholt a későbbi áldozat is, akivel - a családot érintő egyik korábbi bűncselekménye miatt - haragos viszonyuk volt. A 48 éves férfi a távozásakor vette észre, hogy az utcán hagyott, kölcsönkért kerékpárja eltűnt, s mert gyanította, hogy kik vihették el, ezért a házukhoz ment.
A háznál a férfi az anyával találkozott elsőként, összeszólalkoztak, amire kijött a házból a fiatalkorú fia, ő kezdte el bántalmazni, majd a házból a két felnőtt férfi és az apja is csatlakozott hozzájuk. Az utcán folytatták áldozatuk ütlegelését és rugdalását, miközben az anya hangosan arra biztatta őket, hogy üssék és öljék meg a már a földön fekvő embert.
A megtámadott férfi próbált elmenekülni, de csak egy közeli földút hídjáig ért el, ott folytatódott a bántalmazása, amibe azután a helyszínen bele is halt.
Az igazságügyi orvos szakértő 56 külsérelmi nyomot rögzített az áldozat felsőtestén, mellkasán és koponyáján, közülük több mint húsz olyan ütés és rúgás volt, ami arc- és koponyacsonttöréshez vezetett. Az áldozat halálát végül vérbe fulladás okozta.
A hozzátartozóktól zsúfolt tárgyalóteremben a bíró többször is kitért arra, hogy a vádlottak és a tanúk egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek, a felelőségüket nem, vagy csak részben ismerték el. A résztvevők igyekeztek a maguk szerepét csökkenteni, előfordult, hogy még azt is letagadták, hogy jelen lettek volna a bűncselekmény elkövetésénél, de egyebek mellett a véres ruházatuk egyértelműen bizonyította bűnösségüket.
Az elsőrendű vádlott Horváth Tibor 12 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kapott. Horváth Sándort 15 év, Orsós Józsefet többszörös visszaesőként 18 év, Bogdán Imrét pedig 14 év fegyházra ítélték, Bogdán Katalin bűnsegédként való közreműködéséért 15 év fegyházbüntetést kapott.
A vádlottaknak a közügyektől eltiltás mellett együttesen csaknem hárommillió forint bűnügyi költséget kell megfizetniük. Ítéletüket az ügyész tudomásul vette, az öt vádlott felmentésért vagy enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Címkék: Jog-bíróság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön