Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Szeptember 27. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

El kell engedni a görögök kezét?

El kell engedni a görögök kezét?

Christine Lagarde, az IMF igazgatója kijelentette, hogy a görög kormánytól a következő két évben elvárt 11,5 milliárd eurós megszorítás kevés lesz a mennybemenetelhez. Így újabb kiadáscsökkentésre és bevételnövelésre lesz szükség.

A márciusi kötvénycsere során már a befektetők elbukták a követeléseik 75 százalékát. Ha sor kerül újabb adósság elengedésre, akkor az EKB és az eurótagországok jegybankjai lesznek a szenvedő felek. Az EU-EKB-IMF 30 milliárd eurós hiányt vélt fölfedezni a 2013-as görög költségvetésben – ez alapján kijelenthető, hogy a reformok elhúzódása komoly lyukat ütött a költségvetésben. A fent említett kiigazítás a számítások alapján akkor sem lenne elég, ha Athén elfogadná a diktált feltételeket -írják az Equilor elemzői.

A hab a tortán Krisztosz Sztaikurasz pénzügyminiszter-helyettes felszólalása volt, miszerint meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az EKB felé fennálló 28 milliárd eurónyi 2013-2016-ban lejáró kötvény visszafizetés határidejét kitolják – már ha ez technikailag megoldható. Angela Merkel német kancellár komoly bajban van, ha a fenti számítások valósak, hiszen egy újabb, immár harmadik segélycsomag elfogadásába bele is bukhat a 2013-as választások során.

Közben országos sztrájk kezdődött szerda reggel Görögországban, amelyen több millióan vesznek a részt az állami és magánszférából egyaránt, a résztvevők a kormány újabb megszorító intézkedései ellen tiltakoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.