Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 02. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

Egyiptom betiltaná az alkoholt a túristák számára is

Egyiptom betiltaná az alkoholt a túristák számára is

Szigorúbban szabályoznák-korlátoznák a mindennapi életet a fáraók földjén: és nem csupán az egyiptomiak, hanem a turisták számára is.

A részletekről folynak a viták, azonban a turisztikai szakemberek aggódnak amiatt, hogy a szigorításokkal jelentős bevételtől fog elesni az ország.

Miközben az átalakuló Egyiptom vitázik, hogy mi és milyen legyen az iszlám helye és szerepe a Mubarak utáni korszakban, a Muzulmán Testvériség pártja már bizottságot is felállított, amelynek a többi között az a feladata, hogy megvizsgálja, majd megvitassa például az előírandó öltözködési szabályokat és alkoholfogyasztási szokásokat. „Nincs kivétel: a tengerparti turizmusnak szintén alkalmazkodnia kell a mi társadalmunk normáihoz és értékrendszeréhez' - közölte turisztikai szakemberekkel a minap Mohammad Saad Al-Katatny, a Szabadság és Igazság Párt főtitkára.

A tervek szerint betiltják a lezser öltözködést és az utcai szeszfogyasztást, valamint szabályozzák a tengerparti strandokon kötelező „viselkedést' is. Betiltják a bikinit is, és tilos lesz férfiak és nők közös fürdőzése. „A kétrészes fürdőruha és a nemi keveredés a tengerparton ellentmond a mi hagyományainknak, s ez nemcsak vallási kérdés. Nem akarok többé meztelenkedést látni!' - nyilatkozta Ali Khafagy, a párt gízai ifjúsági szervezetének vezetője, aki egyúttal szorgalmazza azt is, hogy a férfiak és a nők csakis szigorúan elkülönített strandokon fürdőzhessenek. Ez szintén érvényes lesz turistákra és egyiptomiakra egyaránt.

A Muzulmán Testvériség és a muszlim fundamentalisták híveit azonban nem „csak' ez zavarja. Abd-Al-Munim al-Shahat az ultrakonzervatív szalafista Dawa nevű csoport szóvivője szerint például el kell rejteni a nyilvánosság elől a fáraók korából származó világhíres emlékeket: a piramisokat, a szfinxeket és más műemlékeket is. „A fáraók kultúrája rothadt kultúra' - mondta ki szervezetének szentenciáját a szóvivő egy londoni arab nyelvű lapnak adott interjújában. Szerinte, illetve szervezete álláspontja szerint - mivel a fáraók korának semmi köze az iszlám kultúrájához - az ókori szobrok arcát egyenesen viasszal kellene körbeönteni.

A tervezett intézkedésekkel persze nem mindenki ért egyet. Kivált a turisztikai és vendéglátóipari szakemberek aggódnak. Egyes szervezetek ugyanis teljesen be akarják tiltani az alkoholfogyasztást, mások bizonyos ételeket száműznének, megint más pártocskák pedig kötelezővé tennék, hogy a szállodákba bejelentkező turisták igazolják azt, hogy házasok... „Ha ez netán megvalósulna, súlyos dollár- milliárdokat veszíthetünk, hiszen így nem jönnek majd a turisták' - fogalmaz a vendéglátóipari szövetség vezetője, és a turisztikai szakemberek máris létrehozták a Turizmust Támogató Koalíció nevű szervezetüket. Hangjuk azonban halkan szól, mert kisebbségben vannak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.