Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 29. 10:09, péntek | Belföld
Forrás: mti/Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Egy éve történt a dunai tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten

Egy éve történt a dunai tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten

Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.

Magyarország legsúlyosabb hajóbalesete során a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az ügyben az ügyészség a szállodahajó ukrán hajóskapitányát teszi felelőssé a tragédiáért, az ellene folyó per azonban a koronavírus-járvány miatt várhatóan csak szeptemberben kezdődhet el.

A halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi baleset áldozatairól ma több rendezvényen is megemlékeznek.

Kora délelőtt a Hableány hajó tragédiájára, az odaveszett utasokra és a legénységre emlékezik a hajót üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság ökumenikus hajós szertartás keretében. A megemlékezés során hajóval keresik fel a baleset helyszínét, a Margit híd pesti hídfőjénél, ahol koszorút helyeznek a vízre az utasok és a legénység emlékére. A zártkörű szertartás végét hajókürt jelzi.

Ugyancsak délelőtt a Duna-parton tartandó megemlékezésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete mond beszédet.

A Margit híd pesti hídfőjénél lévő emlékfalnál a Magyar-Koreai Baráti Társaság tart megemlékezést.

Az esti órákban a budapesti Koreai Kulturális Központ koreai sámánista gyászszertartás színpadi átdolgozását mutatja be felvételről az intézet Facebook-oldalán. A dél-koreai Jindo Nemzeti Gugak Központ Ssitgimgut (jin-szigeti tisztító gyászszertartás) című előadásának közvetítése a hajóbaleset időpontjában, 21.05 órakor kezdődik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.