Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Augusztus 07. 07:21, szerda | Bulvár
Forrás: infovárosok

BUG: Mászók hódítják meg a Budai Vár falait

BUG: Mászók hódítják meg a Budai Vár falait

Újabb különleges sportággal bővül a Budapest Urban Games idei rendezvénye. Augusztus 31-én a falmászás szerelmesei a lehető legizgalmasabb helyszínen, a Budai várfalon tehetik próbára tudásukat.

Ott, ahol több száz éve ostromló törökök, majd a várat visszafoglaló csapatok harcoltak, most profi és amatőr sportolók küzdhetnek meg saját magukkal és a szédítő magassággal.

A negyedik Budapest Urban Games-t (BUG) idén a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként rendezik meg a nyár utolsó napján. Az Utcalimpia számos sportolási lehetőséget kínál a futástól a streetballon és a grundfocin át a belvárosi Duna-átúszásig. Ez utóbbi miatt aznap 9-14 óra között teljes hajózár lép életbe a Duna belvárosi szakaszán, így az 500 úszó maximális biztonság mellett teljesítheti a 470 méteres távot.

A szervezők bejelentették, hogy a 2019-es verseny részeként egy vérbeli városi sportág, a falmászás is bekerül a programba. A Cortina-falat (30 méteres magasság) – amely a kikötőt hivatott biztonságossá tenni a királyi palota számára – kilenc perces szintidő alatt kell majd megmászniuk a versenyzőknek, a biztosítás nélküli úgynevezett „boulder“ mászásra (kb. 4 méter) pedig a Várkert Bazár teraszán kerül sor.

„Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa. A programsorozat első féléve alatt közel ötvenezer résztvevőt - főként amatőröket - mozgattunk meg különböző, zömében ingyenes programjainkon. Kiemelten fontosnak tartjuk az új sportágak bevezetését a Budapest Urban Games palettájára; tavaly ez az újítás a laser run volt, idén pedig a falmászás lesz. A látványos és egyedülálló sportágat ráadásul nem teremben, hanem a legszebb városi körülmények között tudjuk bemutatni“ – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes.

A szervezők a napokban próbamászást tartottak, ahol egyértelműen kiderült, hogy a pálya nagyon izgalmas, ám egyáltalán nem könnyű, a köteles pálya felső biztosítással 7-es erősségű. Tehát kizárólag gyakorlott mászóknak javasolják a próbálkozást. Augusztus 31-én 100 versenyzőnek nyílik lehetősége a Budai Vár falának megmászására, a nevezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

„A Budapest Urban Games célja a városi sportélet támogatása, a sportkollektívák összekovácsolása. A BUG tervezése közben meghallgattuk a hazai közösségeket, hogy melyik helyszínnek örülnének a leginkább, és egyöntetűen a Budai Várfalra esett a választásuk. Büszkék vagyunk arra, hogy a BUG különleges, soha vissza nem térő élményt kínál a mászás szerelmeseinek“ - mondta Sticzay Péter, a BUG főszervezője.

Az Utcalimpia népszerűsítését idén olyan hírességek vállalták, mint Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Németh Lajos meteorológus és Szabó Erika színésznő-műsorvezető. Augusztus 31-én mind megmérettetik magukat valamelyik sportágban, hamarosan az is kiderül, melyikben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.