Városlista
2020. július 12, vasárnap - Izabella

Hírek

2020. Május 15. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az állami karantén házi karanténra váltását tervezi a szlovák kormány

Az állami karantén házi karanténra váltását tervezi a szlovák kormány

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a szlovák kormány azokat a törvényi változtatásokat, amelyek alapján hamarosan bevezethetnek egy olyan mobilapplikációt, amelynek használata lehetővé teszi,

hogy a külföldről hazatérők házi karanténban töltsék el azt a kéthetes időszakot, amelyet a Covid-19 betegség terjedésével összefüggésben bevezetett intézkedések részeként jelenleg állami karanténintézményekben kell tölteniük.

A mobilapplikáció bevezetéséhez szükséges - a kormány által most jóváhagyott - törvényi változtatások gyorsított eljárásban még csütörtökön a parlament elé kerülnek, s jóváhagyásuk estén akár már a jövő héten bevezethetnék őket. Az applikáció a mobilszolgáltatók helymeghatározási adatait, illetve a telefon kameráját használná annak ellenőrzésére, hogy a házi karanténban lévők betartják-e a karanténelőírásokat. Az applikáció használata ingyenes és önkéntes alapú lenne, alternatív megoldásként szolgálna a karanténidőszaknak az állami intézményekben történő eltöltésére. Az úgynevezett "intelligens karantén" bevezetését azzal indokolták, hogy az tehermentesítheti az állami karanténintézményeket, és komfortosabbá teheti az érintettek számára a karanténidőszakot.

A pozsonyi kormány csütörtöki ülése után Marek Krajcí egészségügyi miniszter a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva megfontolandónak nevezte az új koronavírus terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett rendkívüli helyzet felülvizsgálatát, amivel - mint mondta - a központi válságstáb is foglalkozni fog.

Bár a pozsonyi kormány - a járvány szlovákiai terjedésének csökkenő mutatóira hivatkozva - már hetekkel ezelőtt elkezdte a korlátozások feloldását, eddig nem hozott nyilvánosságra új információkat a határok újranyitásával kapcsolatos esetleges tervekről. Ezzel összefüggésben Igor Matovic kormányfő csütörtökön a szlovák hírügynökségnek azt mondta: ambíciójuk a határok mihamarabbi megnyitása, de annak "összhangban kell lennie a józan ésszel".

Közben úgy tűnik, hogy az országban az elmúlt két héthez hasonlóan ezen a héten is átlagban napi öt alatt maradhat a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma. A központi válságstáb honlapján csütörtökön közölt adatok szerint hétfőn 8, kedden 2, szerdán pedig 8 személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így a korábbiakkal együtt eddig 1477 fertőzöttet tartanak nyilván. Az újonnan gyógyultnak nyilvánítottak száma több mint két hete minden nap meghaladta az újonnan regisztrált fertőzöttek számát. A nyilvántartás szerint szerdán 52 esettel 1112-re nőtt a hivatalosan gyógyultnak minősítettek száma, a kór elismert halálos áldozatainak száma 27, és eddig már közel 132 ezer vírustesztet végeztek el.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 17:08, szombat | Külföld

Összehangoltan keresik az oltóanyagot, de bizonytalan, mikorra lesz eredmény

Összehangolt erőfeszítések folynak a világon a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lesz kész a vakcina

2020. Július 11. 15:46, szombat | Külföld

Az olasz miniszterelnök megerősítette a vészhelyzet meghosszabbítását az év végéig

Bejelentette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet további meghosszabbítását Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken, megalapozottnak nevezve,

2020. Július 11. 11:36, szombat | Külföld

Montenegró korlátozta a belépést, Koszovó is szigorítást fontolgat

A fertőzöttek számának növekedése miatt Montenegró újabb szabályokat hozott arra, kik és milyen feltételek mellett léphetnek be az országba. Koszovó pedig az országban élőket fegyelmezné szigorúbb intézkedésekkel.

2020. Július 11. 10:31, szombat | Külföld

Csaknem 12,5 millió a fertőzöttek száma a világban

A világon 12 466 337 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 559 622, a gyógyultaké pedig 6 854 820 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati adatai szerint.