Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alternatív gáztartalékokban gazdag Magyarország

Alternatív gáztartalékokban gazdag Magyarország

Depóniagáz és termálmetán potenciál szempontjából is jól áll Magyarország, mégis alig használjuk ezeket az energiaforrásokat. A depóniagáz hasznosítására mindent egybevéve akár 20-40 megawattnyi villamosenergia-termelő kapacitás is gazdaságosan telepíthető lenne, az energiatermelésre közvetlenül nem hasznosítható gázmennyiséget pedig CNG üzemű gépjárművek üzemanyagaként lehetne hasznosítani, vagy be lehetne táplálni a közcélú hálózatba - írja közleményében az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.

A termálmetán esetében legalább 120-130 olyan termálvízkút üzemel hazánkban, amelyből a feltörő víz köbméterében jelentős, akár 0,7-1,1 köbméternyi, metángáz is a felszínre kerül, mégis alig néhány esetben hasznosítják az így nyert energiahordozót.

Egy friss felmérés szerint a kelet-közép-európai régióban közel 250 megawattnyi villamosenergia-termelő kapacitást lehetne igazán gazdaságosan – tehát megközelítőleg fél minimális erőműmérettel számolva – kiépíteni a depóniagázra alapozva. „Magyarországra ebből körülbelül 20-40 megawattnyi kapacitás juthat a hulladéklerakók kapacitását ismerve” – mondja Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója. Szerinte ettől jelentősen nagyobb depóniagáz-kapacitásokkal rendelkezik az ország, de ezeknek a többletkapacitásoknak a kiaknázása közvetlen áramtermelésre már nem feltétlenül költséghatékony.

Ennek oka elsősorban az, hogy a hazai mintegy 2600 szilárdhulladék-lerakó jelentős része kicsi kapacitású, ráadásul a többségüket már be is zárták. Tengerentúli számítások rámutattak, hogy a kisebb erőművek telepítéséhez is minimum 500-600 ezer tonna szilárd hulladékra van szükség, ami viszont a nagyobb lerakók esetében áll rendelkezésre Magyarországon.

„Átlagosan egymillió tonna szilárd hulladékra 780-800 kilowatt áramtermelő kapacitást szoktak számolni, aminek a létesítési költsége hozzávetőleg 250-300 millió forint körül mozog, berendezésektől és telephelyi adottságoktól függően. Ezt a beruházási költséget jelentősen, legalább ekkora összeggel, emelheti a gázkinyerő és -tisztító rendszer is” – mutat rá a vezérigazgató, aki szerint némi könnyebbséget jelenthet a beruházóknak a kogenerációs technológia (azaz amikor a villamos energia mellett hőt is termel egy erőmű), de ehhez meg valós hőigényre van szükség a telephely közelében, ami sok esetben nem adott.

Az alternatív gázok másik, hazánkban jelentősebb mennyiségben előforduló fajtája a termálvíz-kitermelés melléktermékeként felszínre kerülő termálmetán. A felszín alatti vizek metántartalma igen változatos képet mutat – köbméterenként akár több száz liter is lehet. Ennek a metánnak a hasznosítására is van lehetőség. „A magyarországi potenciál ennek esetében is kiemelkedő – országos szinten körülbelül 1200 termálkutat tartanak nyilván, amelyeknek körülbelül 45-50 százaléka a termálvíz mellett metánt is ”termel”. A kutak 10 százalékának esetében a felszínre hozott egy köbméter víz metántartalma 0,7-1 köbméter is lehet” – mondja Ifj. Chikán Attila, aki szerint ez utóbbi kutak esetében sokszor mégsem megoldott az energiahordozó hasznosítása.

A termálmetánt az esetek döntő többségében érdemes már a kitermelés helyszínén felhasználni. Tekintettel arra, hogy a termálvízkutak közvetlen közelében valamilyen hőigény is jelen van – legyen szó akár fürdőről, mezőgazdasági telephelyről vagy éppen távfűtési rendszerről –, a kogenerációs technológia mindenképpen előnyt élvez. „A kísérőgáz esetében már a 200-300 kilowattos, párhuzamosan hőt és villamos energiát is termelő, rendszerek telepítése is megtérülő beruházás. Ezekkel lehet biztosítani az intézmények energiaigényének egy részét, vagy rá lehet segíteni a távfűtésre is” – mutat rá a vezérigazgató.

Amennyiben a helyszíni hasznosítás nem megoldható, Ifj. Chikán Attila szerint jó megoldás lehet a depóniagáz, illetve a termálmetán hasznosítására a hálózatba történő betáplálás vagy a gépjárművek meghajtása. Ilyenkor a keletkező gázt összegyűjtik, és/vagy CNG formájában gépjárművek meghajtására használják, vagy a szükséges tisztítást követően közvetlenül betáplálják a közcélú hálózatba.

Ezektől a megoldásoktól a szigorú – elsősorban a gáz tisztaságára vonatkozó –előírások miatt ódzkodnak a fejlesztők, hiszen egy-egy tisztítóberendezés telepítése több tízmillió forintba kerül, miközben üzemeltetésük is jelentős költségekkel jár. A vezérigazgató szerint az ilyenfajta hasznosításnak – csakúgy, mint az energiatermelésnek – elsősorban a kelet-magyarországi, magasabb és tisztább metánt felszínre hozó termálvízkutak esetében lenne értelme. „Ezzel ráadásul beruházásokat és tőkét lehetne vonzani a gazdaságilag hátrányosabb helyzetben lévő térségekbe is” – mondja az addicionális hatásokról Ifj. Chikán Attila.

A vezérigazgató úgy gondolja, hogy az alternatívgáz-hasznosítás szempontjából kifejezetten fontos lenne egy új megújuló-energetikai támogatási rendszer bevezetése, a meglévő újragondolása. „A depóniagáz már most is szerepel a támogatott megújuló energiaforrások között, a termálmetán viszont sajnos kimaradt a jelenlegi rendszerből. Habár a jogalkotói szándék már jogszabályi szinten megvan ennek a beemelésére is a támogatandó technológiák közé, az eddig még nem történt meg” – teszi hozzá.

Pedig a depóniagázban és a termálmetánban rejlő energetikai lehetőségek intenzívebb kihasználása nem csak energetikai, de környezet- és klímavédelmi indokok miatt is fontos lenne. Ezen energiahordozók bárminemű energetikai felhasználása ugyanis előnyösebb megoldás annál, mintha hagynánk a légkörbe elillanni. A metán körülbelül 21-23-szor erősebb üvegházhatással bír, mint a klímaváltozás fő felelősének tartott szén-dioxid, ráadásul a légkörbe kerülő metán évente a teljes üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül 15 százalékát teszi ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során