Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 09. 12:42, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Államkincstár: a jogerős választási eredmények után el kell számolni a jelöltek kampánytámogatásaival

Államkincstár: a jogerős választási eredmények után el kell számolni a jelöltek kampánytámogatásaival

A választási eredmények jogerőssé válása után az egyéni képviselőjelölteknek, a pártoknak és jelölőszervezeteknek 15 napon belül el kell számolniuk a jelölteknek járó egymillió forintos kampánytámogatással - mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke szerdán Budapesten.

Dancsó József kifejtette: a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint 1554 volt az érvényes egyéni jelöltek száma. Közülük a Magyar Államkincstár állampénztári irodája 597 jelölttel kötött egyéni megállapodást, további 585 egyéni jelölt pedig pártja javára mondott le a támogatásról.
Az egyéni képviselőjelöltek az április 8-i elszámolások alapján 501 millió forintot használtak fel, míg a pártok javára felajánlott egymillió forintokból összesen 503 millió forint volt a felhasznált összeg - ismertette a kincstár elnöke. Dancsó József jelezte: az egyéni megállapodást kötő jelölteknek április 12-én emelkedik jogerőre a választási eredmény, innentől számítva 15 napon belül kell elszámolást készíteniük a felhasznált egymillió forintokról; az elszámolást a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaihoz kell benyújtani.
A jelölőszervezeteknek a listás eredmény - várhatóan április 25-i - jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell benyújtaniuk az elszámolásokat bizonylatokkal, számlákkal hitelesítve, ugyancsak a kincstár megyei igazgatóságaihoz, amelyeknek ezután 20 nap áll rendelkezésükre az elszámolások ellenőrzésére.
Az elnök kitért arra is, hogy az egymillió forintokat a kampányidőszakban - 2014. február 15. és április 6. 19 óra között - kampánytevékenység finanszírozására, választói magatartás befolyásolására alkalmas eszközökre, valamint a 4/2013-as kormányrendeletben felsorolt dologi kiadásokra lehet felhasználni.
Dancsó József kifejtette: azt a képviselőjelöltet vagy jelölőszervezetet, aki vagy amely nem a jogszabályoknak megfelelően, vagy nem határidőre számolt el, visszafizetési kötelezettség terheli majd, és a felhasznált összeg kétszeresét kell visszafizetnie.
Amennyiben az egyéni képviselőjelölt nem érte el a 2 százalékot a választás során, akkor is visszafizetési kötelezettsége áll fenn, még pontos elszámolás esetén is. Ha a párt javára lemondott az egymillió forintról, akkor a jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelve kell a felhasznált összeget visszafizetnie.
A visszafizetésről szóló határozat kézhez vételétől számított 30 napon belül fellebbezhet az érintett, ha ezzel nem él, akkor 15 napon belül kell rendeznie tartozását; ezt a Magyar Államkincstár szigorúan ellenőrizni fogja.
Dancsó József kiemelte: az elmúlt időszakban részletesen tájékoztatták az egyéni képviselőjelölteket és a pátokat, jelölőszervezeteket az elszámolás, és az ellenőrzés részleteiről, feltételeiről.
Kérdésre válaszolva elmondta: megvárják, míg jogerőre emelkednek az eredmények, ekkor tudják majd megmondani, hány olyan jelölt van, aki nem érte el a 2 százalékot. Aki nem fizette vissza tartozását, annak ügyét a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak adják át, amely adó módjára hajtja majd be a követeléseket.
Egy másik kérdésre válaszolva Jónás Ilona, a kincstár Támogatásokat Közvetítő Főosztályának vezetője jelezte: az országos listát állító pártok mintegy 5,8 milliárd forint támogatást kaptak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során