Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Szeptember 24. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A trojka 20 milliárd eurós rést talált a görög költségvetésben

A trojka 20 milliárd eurós rést talált a görög költségvetésben

A vártnál csaknem kétszer nagyobb, 20 milliárd eurós hiányt tártak fel a görög költségvetésben az euróövezeti válságállamnak hitelező trojka szakértői - írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hetilap szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a görög reformok állását értékelő helyszíni ellenőrzés során jutottak arra a megállapításra, hogy a görög költségvetésben az idén 11,5 milliárd euró helyett 20 milliárd euró deficit keletkezhet.
A Der Spiegel szerint a görög kormány úgy véli, hogy egy újabb adósságleírással is lehetne javítani a helyzeten, és már többször érdeklődött is az euróövezeti társállamoknál, hogy elengednék-e az adósság egy részét. Erről írt pénteken a Financial Times Deutschland című német üzleti lap is, amely szerint egyeztetések kezdődtek a 2010-2011-es első görög hitelprogramban résztvevő euróóövezeti országok által kétoldalú szerződések révén biztosított 53 milliárd euró hitel törlesztésének részleges elengedéséről.
A trojka képviselői szeptember elején kezdték meg a 130 milliárd eurós második hitelprogram végrehajtásának ellenőrzését. Pénteken közölték, hogy egy hétre felfüggesztik a munkát. Az ellenőrzésről készülő jelentéstől függ, hogy Athén megkaphatja-e a hitel következő részletét.
A jelentést az eredeti menetrend szerint szeptemberben kellett volna elkészíteni, de a legutóbbi hírek szerint már azt fontolgatják, csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után teszik közzé, hogy a jelentés miatt keletkező esetleges piaci megrázkódtatások ne befolyásolják az amerikai választást.

Címkék: Világgazdaság-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.