Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 07. 15:49, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A NAV hajthatja be a sikertelen képviselőjelöltek kampánytámogatását

A NAV hajthatja be a sikertelen képviselőjelöltek kampánytámogatását

Vissza kell fizetniük a kampány finanszírozására felvett egymillió forintos állami támogatást azoknak az egyéni képviselőjelölteknek, akiknek nem sikerült legalább a leadott érvényes szavazatok 2 százalékát összegyűjteniük, a pénzt végső esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajthatja be - hívta fel a figyelmet a Privátbankár pénzügyi portál hétfőn.

A privátbankár.hu emlékeztet: a feltételek szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a választókerületi eredmény jogerőre emelkedését követő napon értesíti a Magyar Államkincstárt, amely a jelölt befizetési kötelezettségéről határozatot hoz. Ha a jelölt ezt az előírt határidőre nem teljesíti, akkor a kincstár a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kezdeményezi a tartozás adók módjára történő behajtását.
Az NVI márciusban milliárdos tételben szabott ki bírságot azokra a jelöltekre és szervezetekre, amelyek nem vitték vissza határidőben a fel nem használt ajánlóíveket. Ezek a sorszámmal és hitelesítő bélyegzőlenyomattal ellátott dokumentumok hivatalos iratnak minősülnek, így elvesztésük, megsérülésük esetén ívenként a minimálbér felének megfelelő, 50 ezer 750 forintos bírságot köteles az NVI mérlegelés nélkül kiróni az íveket felvevőkre.
A pártfinanszírozás terén ugyanakkor nyertek a jelölőszervezetek. A törvény értelmében ugyanis az a párt, amely legalább 27 egyéni választókörzetben jelöltet tudott állítani, már 149,2 millió forintos támogatásra volt jogosult, amely az eredménytől függetlenül visszafizetési kötelezettség nélkül a kampányra volt fordítható. (A pártoknak ugyanakkor éves beszámolóikban kell majd feltüntetniük, hogyan költötték a kampányra ezeket az összegeket.) Az 54 helyen képviselőt indító párt 298,5, a 80 helyen indulni képes pártok 447,7, míg a valamennyi parlamenti választókörzetben elindult nagypártok 597 milliós kampánytámogatást kaptak a kincstártól.

Címkék: választás 2014

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;