Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Január 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A mecseki uránosok 20 éve várják jussukat

A mecseki uránosok 20 éve várják jussukat

Már két évtizede hiába küzdenek jogos járandóságukért, a szénpénzért a mecseki bányászok, eddig még egy lépéssel sem kerültek közelebb ügyük megoldásához az egykori uránbányászok - írja a bama.hu.

Az 1992-ben született kormányrendelet tartalmaz egy kitételt, miszerint akik 1992. november 3-át követően úgy mentek nyugdíjba, hogy van jogutódja egykori munkaadójuknak, nem kaphatják meg a szénjárandóságot. A probléma nemcsak a még élő bányásztársakat, hanem elhunyt kollégáink özvegyeit is érinti. A jelenleg éves szinten mintegy 53 ezer forintban megállapított juttatás reálértéke göngyölítve számítva elérheti a kétmillió forintot is személyenként – mondta Ács Géza, egykori csapatvezető vájár, szakszervezeti vezető. Méltatlannak és diszkriminatívnak tartja a kialakult helyzetet, hiszen mint mondja, a rendelet szerencsétlen megfogalmazása olyan bányászokat zár ki a juttatásból, akik több ezer föld alatt eltöltött műszakkal a hátuk mögött mentek nyugdíjba.
'Sajnálatos módon az érintettek nagyobb része már nem él, de még mindig vagyunk 250-300-an, akiknek járna a juttatás. Nem is beszélve az elhunyt bányászok özvegyeiről' – mutatott rá Ács Géza.

Az ügy rendezetlensége miatt viszont a juttatáshoz – egyébként jogszerűen – olyanok is hozzáférnek, akik soha nem dolgoztak kemény fizikai munkakörben, ugyanakkor olyanok vannak kizárva belőle, akik a vájvégen teljesítették műszakjaikat.

Hoppál Pétert országgyűlési képviselő elmondta, hogy decemberben egyeztetett a minisztérium az érdekképviseletekkel, és ezek alapján minden remény megvan rá, hogy a szénpénz kérdése hamarosan rendeződjön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: