Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Március 10. 08:52, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A magyarok 60 százaléka dolgozna Magyarországon távmunkában külföldre

A magyarok 60 százaléka dolgozna Magyarországon távmunkában külföldre

A magyarok 60 százaléka dolgozna olyan külföldi munkaadónak, aki költözés nélkül lehetővé teszi a magyarországi munkavégzést, a legtöbben Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban,

az Egyesült Államokban, illetve Svájcban vállalnának szívesen így távoli munkavégzést - közölte a Boston Consulting Group (BCG) kedden az MTI-vel.

A BCG, a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, tavaly október és december között végzett globális felmérésben 190 országból 208 807 munkavállalót kérdeztek meg, akik közül 1100 volt magyar.

A kutatásból kiderült, hogy a magyar dolgozók körében mért 60 százalékos arány valamivel magasabb, mint az 57 százalékos globális átlag, ugyanakkor a közép- és délkelet-európai országokkal összehasonlítva ez viszonylag alacsony: az élen Bulgária és Szerbia áll 73 százalékkal, őket követi Lengyelország 71 százalékkal, majd Románia 61 százalékkal.

A közlemény idézte Kotsis Ádámot, a BCG Associate Directort, aki elmondta, hogy a távmunka kiszélesítette az elérhető tehetségek körét, ráadásul lehetővé teszi, hogy a cégek nagyobb arányban alkalmazzanak külföldieket, mint eddig. Ez a munkavállalók számára is előnyös, hiszen nem szakadnak el a gyökereiktől, nem kell máshova költözniük.

A távoli és egyben külföldi munkáltató iránti nyitottság világszerte különösen magas az informatikai és a digitális területeken dolgozók körében. Globálisan a digitális vagy analitikai tapasztalattal rendelkező munkavállalók 71 százaléka, valamint az informatikai és technológiai háttérrel rendelkezők 67 százaléka lenne hajlandó ebben a formában dolgozni.

A közleményben Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója kifejtette, hogy Magyarországra a legmagasabb arányban, 86 százalékban, a tudományos területeken dolgozók és kutatók, 70 százalék feletti arányban a HR és a menedzsment területen, 66 százalékban pedig a mérnöki területeken dolgozók szeretnének leginkább így munkát vállalni. Az ilyen jellegű távoli munkavégzésnek alapfeltétele a kapcsolódó nyelv ismerete, a munkaadói oldal mozgatórugója az adott lokációban jellemző, szakterületi humánerőforrás igény, a jelentkezők részéről pedig a tapasztalatszerzés mellett a hazaihoz képest jellemzően magasabb fizetési sávok jelentenek komoly motivációt.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy csökkent a magyarok hajlandósága, részben a koronavírus-járvány miatt, hogy külföldre költözzenek dolgozni; 33 százalékuk volt erre nyitott 2020-ban, míg 2018-ban 35 százalékuk, 2014-ben pedig még 58 százalékuk nyilatkozta ezt. A globális felmérésben részt vevő munkavállalók fele viszont azt mondta, hogy külföldre költözne, ha ott munkát találna.

A BCG a világ egyik vezető menedzsment tanácsadó cége, árbevétele 2019-ben 8,5 milliárd dollár volt, 14 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A budapesti iroda egyben régiós központként is működik, a BCG tevékenységét irányítja Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában.

Címkék: külföld, távmunka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során