Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Március 29. 13:11, szerda | Külföld
Forrás: mti

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

Matti Vanhanen finn házelnök levélben mondott köszönetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amiért a magyar parlament támogatta országa NATO-csatlakozási kérelmét.

A levélben - amelyet szerdán jutatott el az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-hez - Matti Vanhanen azt írta: "a finn parlament és a magam nevében szeretném kifejezni Önnek legőszintébb elismerésünket" azért, hogy a magyar Országgyűlés ratifikálta Finnország kérelmét a NATO-tagság elnyerésére.

Kiemelte: az "Oroszország ukrajnai agressziós háborúját követő jelenlegi kritikus geopolitikai helyzet" minden eddiginél közelebb hozta egymáshoz országaikat, és a NATO-tagság tovább mélyíti majd a kapcsolatot Finnország és Magyarország között.

Megjegyezte: remélhetőleg a következő parlamenti ciklusban is folytatni fogják az erős parlamenti együttműködést és minden területen megerősítik a partnerségüket.

A finn házelnök megköszönte magyar kollégájának "a kiváló együttműködést, amelyet az Eduskunta, a finn parlament elnöki székében" töltött hivatali ideje alatt tapasztalt.

A "parlamentjeink közötti szoros kapcsolatok és a partnerség, valamint a finn és a magyar parlamenti képviselők parlamentközi szervezetekben való együttműködése továbbra is kiemelt prioritás marad az új összetételű parlament napirendjén" - fogalmazott Matti Vanhanen.

Címkék: finnország, nato

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.